Biogyümölcs

 

Cégünk 1997-1998 ban eltelepített bio gyümölcsöst amellyel kifejezi környezettudatos gondolkodását. A meggy fajtái: érdi jubileum, érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő.

 

Ökológiai gazdálkodás

 

Öko-, vagy bioterméknek az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó növényi, vagy állati eredetű élelmiszert tekintjük. A megnevezésből is látszik, hogy a termelést ellenőrző szervezet, ami Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. nem magát a terméket, hanem a termelés folyamatát figyeli. A mi gazdálkodásunk ellenőrzését is a Biokontroll Hungária Nonprofit Kht. végzi.

Az ökológiai szemléletű gazdálkodás nem csupán egy speciális termesztés-technológia, hanem – ahogyan azt a neve is kifejezi – szemlélet, amely művelőjétől átfogó, környezet-orientált gondolkodást kíván. Olyan gazdálkodási mód, amely a természet megóvását helyezi a középpontba. Nem használ olyan anyagokat, amelyek azt károsítják, rombolják. A biogazdálkodásban tehát talajjavításra szintetikus műtrágyát, szennyvíziszapot illetve fekáliát, valamint a növényvédelemben szintetikus növényvédő szert tilos használni. Az általános szabály értelmében felhasználható, sőt javasolt alkalmazni istállótrágyát, ásványi talajjavító anyagokat, a biogazdálkodás melléktermékeiből készült komposztot, illetve más engedélyezett tápanyag-utánpótló anyagokat. A kártevők és kórokozók elleni küzdelemben pedig elemi réz és kén-tartalmú szerek, valamint mikrobiológiai készítmények alkalmazhatók.

 

Felhasználható anyagok

A vegyszerpiacon megjelenő termékek közül az ökológiai szemléletű gazdálkodásban felhasználható növényvédő szereket, tápanyag-kiegészítőket és talajjavító anyagokat a Biokontroll Hungária Kht. engedélyezi. Ezeknek a termékeknek Magyarországon engedéllyel kell rendelkezniük, és szerepelniük kell a Biokontroll Hungária Kht. Évente kiadott jegyzékében, amelyet a Biokultúra folyóiratban minden évben közzé tesz. A biotermesztésben használható készítmények többségén szerepel a Biokultúra Egyesület „Biotermesztésben ajánlott” feliratú védjegye, amelyről első ránézésre tudjuk, hogy az adott termék az organikus gazdaságokban felhasználható.

 

 

SimpleViewer requires JavaScript and the Flash Player. Get Flash